Hälsoprogram

Bengalens hälsa

Bengalen är en underbar katt. Det finns dock en del hälsoproblem som seriösa uppfödare arbetar för att minimera. Förhoppningen är såklart att kunna få katter som inte har dessa bekymmer alls. Vissa av dem går att undersöka med DNA-prov. Andra behöver testas regelbundet upp till en viss ålder. Mer om det nedan.

HCM

HCM,

PRA-b

PRA-b, ProRetinalXX, gör att ögats XX förtvinar och katten blir blind. Anlaget är recessivt. Det innebär att det måste komma från båda föräldrarna för att sjukdomen ska bryta ut. Har den två anlag för PRAb så kommer den att få det. Därför är det oerhört viktigt att uppfödaren har koll på sina katters DNA i den aspekten, och även den hane/hona som ska användas till parning. Eftersom man strävar efter att öka avelsbredden i rasen kan det finnas anledning att avla på en katt som har ett anlag för PRA-b, så länge motparten inte också har anlaget.

DNA-prov visar om katten bär på anlaget. Om båda föräldrakatterna är testade negativa är även deras avkomma negativ. Det brukar anges som PRA-b N/N.

PK-def

PK-def,

%d bloggare gillar detta: